Χοντρά λάθη εντοπίστηκαν στην πρόβλεψη του ΟΗΕ για τους παγετώνες στα Ιμαλάια

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Πέντε χονδροειδή λάθη ανακαλύφθηκαν σε μια παράγραφο της έκθεσης του ΟΗΕ που προέβλεπε εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια, με ολέθριες συνέπειες για την κεντρική Ασία. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) απολογείται για τα λάθη, επισημαίνει όμως ότι η έκθεση είναι κατά τα άλλα σωστή.

Οι επίμαχες ανακρίβειες εντοπίστηκαν στη σημαντική έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 για τις πιθανές επιπτώσεις αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας.

Η έκθεση των 838 σελίδων περιλαμβάνει ξεχωριστά κεφάλαια για κάθε ήπειρο. Μια παράγραφος στο κεφάλαιο για την Ασία προειδοποιεί ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων αντιμετωπίζουν θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γύρω στο 2035.

Στην πραγματικότητα η χρονολογία που θα έπρεπε να αναγράφεται είναι το 2350, εκτιμά ο ερευνητής που αποκάλυψε την υπόθεση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ινδίας αμφισβήτησε την εκτίμηση και κατηγόρησε την IPCC ότι «προκάλεσε πανικό».

Η Επιτροπή αλλά και αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες τονίζουν ότι τα λάθη δεν ήταν εσκεμμένα ούτε αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης: οι παγετώνες όντως υποχωρούν, έστω και με μικρή ταχύτητα. Ωστόσο οι ανακρίβειες ανοίγουν την πόρτα για νέες επιθέσεις από τους «σκεπτικιστές» της παγκόσμιας θέρμανσης, ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις της IPCC για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, βασισμένες στις εργασίες 3.000 ερευνητών από όλο τον κόσμο, αποτελούν τη βάση των διεθνών διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία κατά των αερίων του θερμοκηπίου.

Ανακρίβειες

Τα πέντε λάθη που ανακάλυψε ο Γκράαμ Κόγκλεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Trent στον Καναδά, όπως τα παραθέτει στο περιοδικό Science:

-Η έκθεση αναφέρει ότι «οι παγετώνες στα Ιμαλάια υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου». Σύμφωνα όμως με το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Παγετώνων (WGMS), ο ρυθμός τήξης στα Ιμαλάια είναι περίπου ίδιος με το ρυθμό υποχώρησης σε άλλους παγετώνες.

-Το κείμενο κάνει λόγο για «πολύ υψηλή» πιθανότητα εξαφάνισης έως το 2035. Η χρονολογία αυτή δεν εμφανίζεται πουθενά στη βιβλιογραφία. Υπάρχει μόνο μια ρωσική μελέτη που προβλέπει σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια το 2350. Ίσως ο αριθμός να αντιγράφηκε λανθασμένα.

-Η επίμαχη παράγραφος προειδοποιεί για τους παγετώνες: «Η συνολική τους έκταση πιθανώς θα συρρικνωθεί από τα 500.000 στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως το έτος 2035». Σύμφωνα όμως με τον Κόγκλεϊ, η έκταση των παγετώνων στα Ιμαλάια δεν υπερβαίνει σήμερα τα 33.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

-Ολόκληρη η παράγραφος αποδίδεται στη WWF και δεν επικαλείται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Στην πραγματικότητα μάλιστα μόνο μια πρόταση προερχόταν από την περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία με τη σειρά της επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου.

-Πίνακας που περιλαμβάνεται στην επίμαχη παράγραφο αναφέρει ότι το διάστημα 1845-1965, ο Παγετώνας Πιντάρι των Ιμαλαΐων συρρικνώθηκε κατά 2.840 μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο πάγος υποχωρεί κατά 135,2 μέτρα το χρόνο, ενώ ο πραγματικός ρυθμός είναι μόλις 23,5 μέτρα το χρόνο.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Δρ Κόγκλεϊ δεν αμφισβητεί την έκθεση της IPCC στο σύνολό της. «Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της IPCC ήταν αξιόπιστο» δήλωσε.

Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα λάθη δεν αλλάζουν την απειλητική πραγματικότητα της υποχώρησης των παγετώνων σε όλο τον κόσμο.

Όπως το έθεσε ο Ίβο Ντε Μπόερ, επικεφαλής της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι συγκρίσιμο με το να πούμε ότι ο Τιτανικός βυθίζεται πιο αργά από ό,τι περιμέναμε».

Παραδέχτηκε πάντως ότι «τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβούν ξανά στο παρελθόν».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1097331


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: http://trupokarudos.blogspot.com/2009/07/blog-post_16.html