Αύξηση των φορέων του AIDS καταγράφουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης (ΚΕΛΠΝΟ) όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία εξήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής καθώς και την καθιέρωση εθνικής ημέρας διαγνωστικού ελέγχου για τη νόσο. Συγκεκριμένα η υπουργός, είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί άμεσα επιτροπή για το aids άμισθων επιστημόνων που θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο και προανήγγειλε την καθιέρωση εθνικής ημέρας διαγνωστικού ελέγχου για το aids, η οποία θα καθοριστεί από το ΚΕΛΠΝΟ αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συνεννόησης και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έρευνα
Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας.

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει και της αυριανής, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως είναι η ενημέρωση και η πρόληψη για το aids έχουν μείνει πίσω.

Έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων τα δύο τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι το σχέδιο δράσης για το aids που εκπονήθηκε το 2007, δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για το θέμα τα τελευταία χρόνια.

http://www.ana-mpa.gr