Από: http://www.enet.grΕνα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της πάλης εναντίον της δικτατορίας, η σημαία του Πολυτεχνείου, έγινε αίφνης, αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ενόψει των εορτασμών του Πολυτεχνείου.

Η ΠΑΣΠ, που κρατά τη σημαία εδώ και χρόνια, αρνείται και φέτος να την παραδώσει και δηλώνει ότι θα το πράξει όταν επιτέλους αναδιοργανωθεί η ΕΦΕΕ.

Η αποτυχία της πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης και τα βίαια επεισόδια την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ στην ΑΣΟΕΕ δείχνουν ότι οι φοιτητές των δύο μεγάλων παρατάξεων δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα ανάμεσά τους.

*Η σημαία του Πολυτεχνείου βρέθηκε στα χέρια της ΠΑΣΠ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ξεκίνησε η διάλυση της ΕΦΕΕ, καθώς οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατόρθωναν να εκλέξουν προεδρείο (τελευταίος πρόεδρος της ήταν ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής).

*Η σημαία παραμένει έκτοτε στα γραφεία της ΠΑΣΠ, και εμφανίζεται κάθε Νοέμβριο στην κεφαλή της πορείας. Από πέρσι, όμως, έχουν αρχίσει να εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις γι' αυτή την ιδιότυπη «χρησικτησία».

*Με επιστολή που είχαν στείλει στον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Δ. Πρωτοψάλτης ζητούσαν από το ΠΑΣΟΚ να παραδώσει τη σημαία στο μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου.

*Ο Γ. Ραγκούσης βρήκε λογικό το αίτημα, αλλά δεν κατόρθωσε να πείσει τη νεολαία του κόμματός του.

*Την παράδοση της σημαίας ζητά τόσο το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει θέση στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ανήκει στην ιστορία του Πολυτεχνείου.

*Η ΠΑΣΠ αντιδρά και απαντά ότι η σημαία δεν μπορεί να γίνει λάφυρο της γενιάς που κυριαρχεί σήμερα στην πολιτική και θεωρεί ότι είναι δικό της χρέος να τη διαφυλάξει, μέχρι να συγκροτηθεί ξανά το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

«Αναλάβαμε τη φύλαξή της ως πλειοψηφούσα παράταξη και ανταποκρινόμαστε για χρόνια με μεγάλη ευθύνη στο χρέος μας», δηλώνουν.

«Οταν συγκροτηθεί το προεδρείο της ΕΦΕΕ, θα την επιστρέψουμε», λέει στην «Κ.Ε.» και ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ, Μ. Νικηφόρος.

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλεγεί προεδρείο φέτος, κάτι που δεν έγινε, εξαιτίας των άλλων. Αρα, δεν έχουμε καμία ευθύνη. Εμείς φυλάμε μόνο τη σημαία. Η Πανσπουδαστική έχει πάρει τα αρχεία και τα ΕΑΑΚ τη σφραγίδα της ΕΦΕΕ. Γιατί δεν τα ζητάνε κι από αυτούς πίσω;».

*Η εκλογή προεδρείου της ΕΦΕΕ, που επικαλείται η ΠΑΣΠ, δεν φαίνεται, ωστόσο, να γίνεται σύντομα πραγματικότητα. Πριν από λίγο καιρό οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα τάχθηκαν υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και μάλιστα δρομολογήθηκε συνέδριο για τον Οκτώβριο, με στόχο εκλογή Κεντρικού Συμβουλίου. Διαφωνούσαν μόνο τα ΕΑΑΚ.

Τελικά, όμως, για άλλη μια φορά οι οργανώσεις διαφώνησαν στο «παρά πέντε», με τις υπόλοιπες νεολαίες να χρεώνουν στην ΠΑΣΠ την ευθύνη, λόγω αντιρρήσεων σε διαδικαστικά ζητήματα.