Όλοι μας, με ή χωρίς αναπηρίες, όταν θέλουμε να έχουμε κάποια οποιαδήποτε σχέση με την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες προσπαθούμε εναγωνίως να βρούμε κάποια στέγη προσπελάσιμη, χωρίς εμπόδια -ή με λίγα εμπόδια-, σε κάποιο προσβάσιμο μέρος των πόλεων, έναντι του όποιου ανταλλάγματος, αφού συνήθως οι προσπελάσιμοι χώροι στις προσβάσιμες περιοχές είναι και λιγοστοί, αλλά και ακριβότεροι.

lemonis112009

Ο καθένας, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, βρίσκει κάποιο χώρο και προσπαθεί να οργανώσει τις δραστηριότητές του. Αλλά, αυτοί οι λογαριασμοί γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο ή στην πραγματικότητα χωρίς τους ξενοδόχους, γιατί στις ελληνικές πόλεις οι ξενοδόχοι είναι πολλοί: Ξενοδόχος μπορεί να είναι ο Δήμος, η Νομαρχία, η οποιαδήποτε ΔΕΚΟ -που γεμίζει τους δρόμους με τρύπες και τις οποίες ονομάζει (χάριν ευφημισμού) δημόσια έργα-, η Τροχαία, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος και αρμόδιος.

Εν ριπή οφθαλμού, ακόμη και η πιο προσπελάσιμη περιοχή μπορεί να γίνει απροσπέλαστη μέσα σε μερικά πρώτα λεπτά της ώρας και να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η προσπελασιμότητά της. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ειδικές χρήσεις των χώρων των πόλεων, με αποτέλεσμα να αποκλείονται ακόμη και οι πιο ζωτικοί κοινόχρηστοι χώροι, από λάθος, από παράλειψη, ή στο πλαίσιο του ορθολογισμού του «ωχ αδελφέ…».

Έτσι, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην οδό Λαγκαδά, στον αριθμό 116, υπάρχει υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. και κατάστημα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών.

Προφανώς, από λάθος, ο Δήμος Νεάπολης έχει σταθμεύσει τους κάδους απορριμμάτων στον χώρο στάθμευσης των ασθενοφόρων που βρίσκεται μπροστά από το παράρτημα του Ι.Κ.Α. και το κατάστημα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, με αποτέλεσμα: οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. (με και χωρίς αναπηρίες) να μην μπορούν να μπουν στο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α., οι καταναλωτές με αναπηρίες να μην μπορούν να επισκεφτούν το κατάστημα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, και βέβαια τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον νόμιμο χώρο στάθμευσης και στάσης τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διεύθυνση του Ι.Κ.Α. δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε γιατί αχρηστεύτηκε το πεζοδρόμιο ούτε γιατί έγινε κατάληψη του χώρου στάσης και στάθμευσης του ασθενοφόρου από τους κάδους απορριμμάτων.

Δεν έχει άραγε ευθύνη το Ι.Κ.Α. για την ορθολογική υποδοχή των ασφαλισμένων του; Για ποιο λόγο ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο υποκατάστημα; Για ποιο λόγο δεν έχει αντιδράσει το Ι.Κ.Α. για την κατάληψη του χώρου στάσης και στάθμευσης του ασθενοφόρου; Για ποιο λόγο υποχρεώνει τους ασφαλισμένους σε τέτοια ταλαιπωρία και μάλιστα ασφαλισμένους με αναπηρίες ή ασφαλισμένος που μεταφέρονται στο ασφαλιστικό τους ταμείο με ασθενοφόρο;

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Νοέμβριος 2009.

lemonis112009a

lemonis112009d

lemonis112009b

lemonis112009c


πηγή: http://www.disabled.gr/lib/?p=23582