Από: http://news.kathimerini.gr


Η απόφαση των ηγετών της Ε. Ε. να μη δεσμευθούν προς το παρόν για τη μείωση των ελλειμμάτων από το 2011, ενδεικτική των κυρίαρχων τάσεων για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, διευκολύνει πιθανόν και την Ελλάδα στο να διεκδικήσει τετραετή περίοδο (έως το 2013) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ακόμη κι αν το αίτημά της γίνει δεκτό, η ελληνική οικονομία θα τεθεί πιθανόν σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να προλειάνει την αντίδραση της Κομισιόν, υποσχόμενος τη λήψη «επιθετικών» διαρθρωτικών μέτρων.

Ωστόσο, η στάση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην «περίπτωση Ελλάδα», φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί. Στις 3 Νοεμβρίου ανακοινώνονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και δύο μέρες μετά, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συστήσουν την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104/8 από το 104/7 που είναι σήμερα.

Οι προβλέψεις και η σύσταση αναμένεται να επικυρωθούν από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις 11 Νοεμβρίου και ο επόμενος σταθμός είναι τα συμβούλια Eurogroup και Εcofin της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου αντίστοιχα, που θα αποφασίσουν την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104/8. Δηλαδή, θα επιβεβαιώσουν ουσιαστικά ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τις αρχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθούνται από την Κοινότητα οι διαδικασίες για την υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104/9.

Η απόφαση για την ένταξη της χώρας σε αυτήν τη μορφή επιτήρησης θα ληφθεί οριστικά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Εφόσον το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει σαφές το πρόγραμμά του για τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω του νέου προϋπολογισμού και του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το Ecofin θα αποφανθεί για το αν τα μέτρα αυτά είναι επαρκή. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι το Ecofin να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104/9.