"Μαύρη Μαγιονέζα" είναι το ίζημα που υπάρχει σε ορισμένους ωκεανούς, προερχόμενο από διάφορα λήμματα, και καταστρέφει ολόκληρη τη χλωρίδα (και όχι μόνο), στον πυθμένα τους. Αυτό το ίζημα "βάφτισε" ένα από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα των τελευταίων ετών. Με το χαρακτηριστικό σκληρό τους ήχο και με ακόμη σκληρότερους στίχους που καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που νοσεί, τα τραγούδια αυτά δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα! Λίγο καιρό προτού κυκλοφορήσει το πέμπτο άλμπουμ της Μαύρης Μαγιονέζας, το συγκρότημα ανακρίνεται από τον Τρυποκάρυδο!

Επειδή δυστυχώς πολλές φορές άνθρωποι που δεν αξίζει να γίνουν ευρέως γνωστοί γίνονται, και εκείνους που έχουν πράγματά να πουν τους γνωρίζουν μονάχα λίγοι και "εκλεκτοί", ίσως να μη σας ξέρουν οι άνθρωποι που διαβάζουν τον Τρυποκάρυδο. Θα ήθελα, λοιπόν, να συστηθείτε στο κοινό του πτηνού, αλλά με ιδιαίτερο τρόπο μια και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κοινό! Φανταστείτε δίποδα όντα που διαβάζουν ένα πτηνό- δεν στέκει!

Μα, καλέ μου Τρυποκάρυδε, οι άνθρωποι κάνουν ένα σωρό απίθανα πράγματα. Πάνε στο φεγγάρι, διασπούν το άτομο, θεραπεύουν θανάσιμες ασθένειες, ερωτεύονται. Κι από την άλλη τρυπούν το όζον, μολύνουν το νερό τους, καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών τους, αλληλοσκοτώνονται… Κατάλαβες έτσι; Το να μιλάνε σε πτηνά είναι το τελευταίο που θα μου έκανε εντύπωση.

Όσον αφορά το άλλο που λες, περί ανάξιων γνωστών και άξιων αγνώστων είναι ακόμη μια περιέργεια του ανθρώπινου είδους. Είμαστε ότι σκεφτόμαστε και τις περισσότερες φορές οι σκέψεις μας είναι δανεικές. Παίρνουμε ιδέες και τις περνάμε σε άλλους. Κάποιες φορές τις τροποποιούμε, κάποιες τις βελτιώνουμε και μία στο τόσο παράγουμε καινούργιες. Και οι σκέψεις μέσα μας, καθορίζουν τις πράξεις μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων «υπακούνε» σε ένα σύνολο ιδεών υλιστικού χαρακτήρα. Το μόνο που ξέρουν είναι το πώς να καταναλώνουν. Γρήγορα και αποδοτικά. Με το μέγιστο κέρδος, για τους εμπόρους πίσω από το πανηγύρι, βεβαίως-βεβαίως. Εξ ου και ανάξιοι γνωστοί που λες, ένα εμπόρευμα προς κατανάλωση. Ένα όχημα εικόνας που πάει την αγοραπωλησία ακόμα πιο βαθειά. Στην κάνει τρόπο ζωής.

Κι εμείς; Μια μικρούλα, τοσοδούλα μπάντα που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ένας ακόμα φορέας ιδεών, ίσως λίγο περισσότερο επικίνδυνων από τον απαστράπτων τραγουδιστή ή τη διεγερτική χορεύτρια. Αν θες να μας ακούσεις, πρέπει να το κάνεις με τα αυτιά σου ανοιχτά. Το μυαλό σου, θα ακολουθήσει στη συνέχεια…

Πιστεύω πως εκείνο που κάνει τη Μαύρη Μαγιονέζα να ξεχωρίζει είναι οι στίχοι των κομματιών. Τι σας κάνει να σκέφτεστε με αυτό τον τρόπο και να μας λέτε πως... "είναι κοινό μυστικό"; Χωράτε σ' αυτόν τον κόσμο ή όχι;

Όπως σου είπα και προηγουμένως, έτυχε να σκεφτόμαστε με λίγο διαφορετικό τρόπο από την πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μοναδικοί. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι εκεί έξω που σκέφτονται και πράττουν με τον ίδιο τρόπο. Εμείς απλά είμαστε το στόμα τους. Το τραγούδι τους. Οι άνθρωποι ξυπνάνε και σηκώνονται. Μη μας ρωτάς αν χωράμε στον κόσμο. Ρώτα μας πως θα τον αλλάξουμε…

Συχνά δεν ταυτίζεται το φαίνεσθαι με το είναι. Στη περίπτωση σας τι συμβαίνει;

Για μας το φαίνεσθαι είναι απλά ένα όχημα για να περάσεις το μήνυμα που θέλεις. Και αυτό πηγάζει από το είναι. Το φαίνεσθαι μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Όλα είναι ένα show, μια σκηνή έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι, τι σου μένει αφού τελειώσει το έργο…

Και επειδή δεν έχω σκοπό να σας ρωτήσω τι μάρκα τζιν προτιμάτε... Αν θέλετε πείτε μας λίγα λόγια για τις αξίες και τα πιστεύω σας, έτσι για σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας και από την καλή και από την ανάποδη!

Νομίζω πως σου είπα ήδη αρκετά αλλά αν θες μπορώ να γίνω και πιο συγκεκριμένος. Δεν υπάρχει στο μυαλό μας τίποτα διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα κι από αυτούς που δεν το φαντάζονται. Απλά πράγματα, λογικά που απασχολούν χιλιάδες καθημερινούς ανθρώπους. Συναισθήματα και καταστάσεις, αληθινά. Όχι προκατασκευασμένες εικόνες και παραμύθια.

Κάποιες φορές θα μας βγει με κυνισμό, κάποιες με οργή και κάποιες, γιατί όχι με χιουμοριστική διάθεση. Αλλά πάντα με διάθεση δράσης. Όλα όσα τραβάμε, τα τραβάμε εξαιτίας της βλακείας και της αδράνειάς μας. Αλλά είπαμε: οι άνθρωποι ξυπνάνε και σηκώνονται. Γράφτο αυτό, αν ψάχνεις για τα πιστεύω μας. Έχουμε πόλεμο με τη βλακεία και την αδράνεια

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε; Πιστεύετε πως κάτι που αποτελεί εμπόρευμα μπορεί να είναι τέχνη;

Θαυμάζουμε οποιαδήποτε παρέα κάθεται και φτιάχνει έστω κι ένα τραγούδι. Οποιονδήποτε συγγραφέα, ποιητή, ζωγράφο, γλύπτη που το κάνει με αγάπη. Όλοι έχουν να σου πουν κάτι. Κάποιοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Αλλά είναι σημαντικοί όλοι.

Όσον αφορά το εμπόρευμα, τι σε νοιάζει; Άλλος ο έμπορος, άλλος ο καλλιτέχνης. Άλλος ο θετράρχης, άλλος ο ηθοποιός. Δυστυχώς ο δεύτερος δύσκολα υπάρχει χωρίς τον πρώτο. Είναι αναγκαίο κακό. Απόλαυσε ότι νομίζεις μέχρι που ο έμπορος δεν θα είναι απαραίτητος. Ίσως δεν είναι και τόσο μακριά εκείνη η μέρα…

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο και το πιο μισητό δημόσιο πρόσωπο για τους ανθρώπους της Μαύρης Μαγιονέζας;

Υπάρχουν πολλοί που έχουν κοινές ανησυχίες και στόχους με εμάς. Κι άλλοι με τα εντελώς αντίθετα. Ότι έχουμε να πούμε το λέμε στα τραγούδια μας. Και όσοι είναι να καταλάβουν, καταλαβαίνουν. Η δαχτυλοδειξία δεν είναι του γούστου μας. Κουτσομπολίστικες πρακτικές, ο καλεσμένος θάβει τους πάντες στο μεσημεριανό μας πρόγραμμα, μας ανακατεύουν το στομάχι.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος και ποιος ο πιο μισητός Έλληνας μουσικός ή τραγουδιστής;

Πάλι δεν πρόκειται να σου δώσω όνομα. Μας αρέσει: οποιοσδήποτε τα λέει όχι αληθινά (γιατί η αλήθεια είναι υποκειμενική) αλλά όπως πραγματικά τα βλέπει. Αν το κάνει και με τρόπο που να μας αγγίζει, ακόμα καλύτερα.

Δεν μας αρέσει: το κιτς, το φτηνό, το πρόχειρο. Δεν θα πάρουμε.

Πείτε μας 3 λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να σας ακούσει.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Α. Δεν θα βρει (τουλάχιστον σήμερα που στα λέω αυτά), παρόμοιο συγκρότημα στη γλώσσα του. Είμαστε μπάντα ανάδελφη.

Β. Αυτό που κάνουμε το κάνουμε χρόνια, με συνεχείς πειραματισμούς, χωρίς παρωπίδες, με πολύ αγάπη. Και το κάνουμε πολύ καλά.

Γ. Γιατί θα τον πετάξουμε στον τοίχο, θα τον κλωτσήσουμε στο στομάχι, θα του κάνουμε ηλεκτροσόκ στην παρεγκεφαλίδα. Και θα του αρέσει πολύ.


Τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Αυτή τη στιγμή τελειώνουμε τις ηχογραφήσεις του 5ο μας ολοκληρωμένου album, με γενικό τίτλο «Κατέβασέ Το». Όπως και στα υπόλοιπα προσπαθούμε να είμαστε πάντα μπροστά από την προηγούμενη δουλειά μας, πράγμα αρκετά δύσκολο γιατί το προηγούμενο «Καλή Όρεξη» ήταν ένας πολύ καλοδουλεμένος δίσκος. Μέχρι στιγμής πάντως, είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό που βγαίνει. Ίσως είναι νωρίς να το πούμε πριν τις τελικές μίξεις, αλλά φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει με το παραπάνω όσους το περιμένουν 3 χρόνια τώρα. Το ανακοινώσαμε για το Δεκέμβριο, αλλά η τελειομανία μας μάλλον θα το αναβάλλει μέχρι τον Φεβρουάριο. Αν μάλιστα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και κάποιους νομικούς σκοπέλους σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, όλο το album θα είναι διαθέσιμο και δωρεάν μέσω του site μας και μόνο σε λίγα συλλεκτικά αντίτυπα. Τσέκαρε το στο www.mavri-magioneza.com και τα ξαναλέμε όταν ολοκληρωθεί και το ακούσεις…