Ένα αποτρόπαιο, φρικιαστικό έγκλημα αθώων ζώων συντελείται συστηματικά και επί 20ετία στα Άβδηρα! Δράστες κάποιοι που μόνο κατ’ ευφημισμόν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άνθρωποι (πατέρας και γιος) που έχουν τις φόλες και τα βασανιστήρια γατιών, όπως ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ή ακρωτηριασμό μελών, στη γειτονιά τους, σε ημερήσια διάταξη! Δεν τολμά να περάσει γάτα σε… απόσταση βολής από το σπίτι τους και υφίσταται όλη τη σκληρότητα μιας απάνθρωπης συμπεριφοράς αλλά και μιας στενόμυαλης αντίληψης και νοοτροπίας που παραπέμπει σε άλλες εποχές όταν η ζωή των ζώων δεν άξιζε τίποτε και συνεπώς όταν κάποιος τα θανάτωνε ή τα κακοποιούσε δεν είχε καμιά συνέπεια. Οι γείτονες των εν λόγω ατόμων οι οποίοι και μας κατήγγειλαν όλα αυτά τα εγκλήματα και μας διέθεσαν το φωτογραφικό υλικό που πραγματικά σοκάρει επανειλημμένως έχουν διαπληκτιστεί μαζί τους, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Δεν στερεύει το ανεξάντλητο μίσος των εν λόγω για τις γάτες ειδικά επειδή έχουν περιστέρια και τις θεωρούν επικίνδυνες γι αυτά. Έτσι εξαντλούν όλη τους τη σκληρότητα και τα θηριώδη ένστικτά τους πάνω σε αθώα ζώα!Φιλοζωικές οργανώσεις έστειλαν την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας στη δήμαρχο Αβδηρών ,Τσακίρη Ευανθία...

Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

Μας καλείτε να γνωρίσουμε τον τόπο σας, να νιώσουμε την ουσία της Αιωνιότητας των Αβδήρων, να βιώσουμε το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού, να αφουγκραστούμε τους γαλήνιους ήχους των πουλιών στις λίμνες, να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της φύσης και να χαρούμε με τα παιχνίδια που παίζει το γαλανό του ουρανού και της θάλασσας με το πράσινο της γης.

Αναφέρετε ότι ο τόπος σας είναι φιλόξενος, όπου ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον συνυπάρχουν και αλληλοεξαρτώνται με τον αρμονικότερο τρόπο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπλαση της περιοχής.

Όμως ο Πολιτισμός ενός τόπου διαφημίζεται από τα έργα των τοπικών αρχών και από την συμπεριφορά των πολιτών του.

Όταν όμως επί 20 χρόνια πολίτης των Αβδήρων και δημότης σας δηλητηριάζει και κακοποιεί μέχρι θανάτου αδέσποτες γάτες και η δημοτική αρχή αδιαφορεί,

τότε αυτός ο τόπος προσβάλλει τον πολιτισμό των αρχαίων φιλοσόφων, του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Ανάξαρχου, του Βίωντος, οι οποίοι γεννήθηκαν στον ιερό αυτόν τόπο.

Το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» ενημέρωσε πανελλαδικά τους Έλληνες για την ποιότητα ζωής στα Άβδηρα και της αδιαφορία της τοπικής αρχής για αυτά τα εγκλήματα. Και φυσικά ήδη θα έχει μεταδοθεί και στο εξωτερικό.

Διαμένουμε σε μία κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα και οι εικόνες αυτές αμαυρώνουν και σπιλώνουν διεθνώς το πολιτιστικό μας προφίλ.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά, θα έπρεπε ήδη να ληφθούν μέτρα από τον Δήμο σας και την Κτηνιατρική Διεύθυνση. Δεν επιτρέπεται ο «κύριος» αυτός να διατηρεί περιστέρια παρά μόνο αν είναι δηλωμένος εκτροφέας και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του και να ελέγξει τις εγκαταστάσεις αυτού του «κυρίου». Δεν γίνεται η Κτηνιατρική να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να συλλαμβάνει την γριούλα γιατί τάϊζε περιστέρια στην ταράτσα της και να την κατηγορεί σαν εκτροφέα, αλλά για τον «κύριο» που διατηρεί περιστερώνα και είναι εκτροφέας, να αδιαφορεί γιατί ίσως είναι γνωστός, γείτονας, συμπολίτης.

Δεν είναι δείγμα πολιτισμού οι κακοποιήσεις μέχρι θανάτου και οι δηλητηριάσεις γατιών με την δικαιολογία ότι «μπορεί να του φάνε τα περιστέρια». Αν οι εγκαταστάσεις του περιστερώνα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Νόμου, κανένα περιστέρι δεν κινδυνεύει.

Χωρίς να επιδιώκουμε οποιαδήποτε διάθεση ανάμειξης στα διαδημοτικά-διαδικαστικά θέματα, απλά καταθέτουμε την απορία μας για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή σας, βασιζόμενοι στην καταγγελία του πολιτισμένου δημότη σας, καθώς και στο δημοσίευμα της εφημερίδος.

Ελπίζουμε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα αναλάβει τον έλεγχο αυτής της μονάδος εκτροφής περιστεριών.

Ελπίζουμε να επιδείξετε μια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στην προστασία των αδέσποτων γατιών, γιατί εσείς είστε υπεύθυνη κα Δήμαρχε, σύμφωνα με τον Ν. 3170/03 και να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες τέτοιων εγκλημάτων κατά των ζώων στην περιοχή σας.

Δεν τιμούν την παγκόσμια εικόνα μας, σκηνές μαζικής εξόντωσης και κακοποίησης αδέσποτων ζώων καθώς και η αδιαφορία της πολιτείας.

Με εκτίμηση

Καλλιόπη Σιμιτσή

Ιδρύτρια και Πρόεδρος

και μέλος της Ομάδος Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων


Συνυπογράφουν:

 1. Ζωοφιλικό Σωματείο Κατερίνης «ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗ»
 2. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Αττικής «ΚΑΖ»
 3. Xanthi Dog Group
 4. Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων Αττικής «Ο ΆΡΓΟΣ»
 5. Φιλοζωική Εταιρεία Δράμας
 6. Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας
 7. Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου Αττικής
 8. Φιλοζωικός Σύλλογος Λέρου «ΧΙΜΑΙΡΑ»
 9. Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
 10. Θεοφανοπούλου Μαρία, εθελοντής Πάτρα
 11. Καφφές Πάνος, εθελοντής Αθήνα


Λέτε μία απλή επιστολή διαμαρτυρίας να είναι αρκετή για να σταματήσει το κακό; Νομίζετε φίλοι μου πως οι αρμόδιοι θα κινητοποιηθούν επειδή στάλθηκε μια επιστολή; Δεν είναι έτσι και το ξέρετε... Αν ήταν έτσι δεν θα βλέπαμε παντού κρεμασμένα σκυλιά και γάτες! Αν δεν κινηθούμε νομικά εναντίον τους δεν θα γίνει τίποτα! Τότε με το πιτμπουλ στα Σφακιά έγινε. Τώρα θα περιοριστούμε απλώς σε επιστολές; Έτσι λύνονται τα προβλήματα; Με λόγια;