Θάνατος: Τρισύλλαβη λέξη χωρίς ιδιαίτερο νόημα για τους περισσοτέρους από εμάς, αφού δεν τον αισθανόμαστε να μας απειλεί.
Φόνος: Δυο συλλαβές που απλώς παραπέμπουν στα αστυνομικά δελτία.
Πόλεμος: Πάλι τρεις συλλαβές. Το μυαλό πάει πάλι σε εικόνες, αλλά όχι σε εικόνες που έχεις δει με τα δικά σου μάτια, αλλά σε εικόνες της τιβί που σε κάνουν να νομίζεις πως δεν είναι αλήθεια, δε συμβαίνει, πως είναι απλώς ένα σκηνοθετημένο ψέμα.

Και όμως... Όσο και αν τα παραπάνω είναι απλώς συλλαβές, απλοί ήχοι ή "φτιαχτές" εικόνες, κάποτε κάποιοι στον τόπο που βρίσκεστε τα βίωσαν όλα αυτά μέχρι θανάτου.

Το παρόν μας είναι απλώς η εξέλιξη του παρελθόντος. Το πνιγμένο στο αίμα παρελθόν το διαδέχθηκε ένα πολύ παράξενο παρόν. Τα διαμελισμένα κορμιά του παρελθόντος τα διαδέχθηκαν άδειες ψυχές και μάτια που έχουν χάσει την ικανότητα τις όρασης. Τα απανθρακωμένα πτώματα αντικαταστάθηκαν από κρανία ζωντανών χωρίς εγκέφαλό.

Κάποτε τους μάζευαν εύκολα επειδή ήταν αγράμματοι, τους τάιζαν συνθήματα και "ιδέες" για να σκορπούν το θάνατο και να τους ελέγχουν. Σήμερα μας ελέγχουν προσφέροντας μας "μόρφωση" και εικόνες. Κάποτε γίνονταν όλα για την εξουσία και την επιρροή, σήμερα τα πάντα γίνονται για το χρήμα.

Να πάτε να τη δείτε τη "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη. Είναι γερή γροθιά στο στομάχι. Μην σκεφτείτε όμως πως αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και πάει πέρασαν, δεν μας αφορούν πλέον. Ό,τι βιώνουμε τώρα είναι παιδί του τότε.

Η "Ψυχή Βαθιά" κάνει το θεατή να βιώσει για λίγο τη φρίκη του εμφυλίου χωρίς να μένει σε μια απλή ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Ο πόλεμος είτε λέγεται παγκόσμιος, είτε εμφύλιος, είτε πόλεμος "κατά της τρομοκρατίας" είναι ανθρώπινο "επίτευγμα"! Εμείς όλοι είμαστε απόγονοι των δημιουργών της ατομικής βόμβας, του Χίτλερ, της αριστεράς και δεξιάς του εμφυλίου, των αμερικανικών και σοβιετικών κυβερνήσεων , του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του υιού του και πολλών ακόμη...

Πλέον, έχουμε την υποχρέωση να εξελίξουμε το ανθρώπινο είδος. Πρέπει να πάψει η γη να κατοικείται από τέρατα! Αρκετά!