"Φέτος πιο πάνω από το μέτριο δεν πάμε" παραπονέθηκε ένας σινεφίλ μέσα στο ασανσέρ, μόλις τέλειωσε η προβολή της ταινίας "Gigante" στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις προβολών, η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών του φεστιβάλ δεν είναι απλώς μέτριες, αλλά είναι πάρα πολύ κακές! Κάποτε θυμάμαι τον εαυτό μου να εκνευρίζεται όταν τυχαίνει να βρεθεί στην προβολή μιας μέτριας ταινίας, φέτος η μετριότητα σχεδόν με ανακουφίζει, μια και θα μπορούσα να είχα δει κάτι πολύ χειρότερο...
Ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται, και δεν εννοώ εκείνους που έρχονται και παρακολουθούν μια δυο ταινίες το πολύ, αλλά όλους εκείνους τους ανθρώπους που περιμένουν κάθε χρόνο με λαχτάρα τη διοργάνωση και περνάνε ένα 10ήμερο μέσα στις σκοτεινές αίθουσες κάθε Νοέμβρη.
Δεν ξέρω με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή των ταινιών, σίγουρα όμως από το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο πως οι διοργανωτές δεν έχουν ψάξει και πολύ για να γεμίσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Παρατηρώ επίσης πως κάθε χρόνο οι καλές ταινίες μειώνονται δραματικά, διαφορετικά ήταν τα πράγματα το 2004 όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αλλιώς ήταν πέρσι, και φέτος δυστυχώς είναι η χειρότερη χρονιά από όλες!
Μισό αιώνα συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ και αντί να το γιορτάζουμε φτάσαμε στο σημείο να μας ανακουφίζει το μέτριο! Καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να πάψουν να ασχολούνται με το πως θα γίνουν πιο λαμπρές οι τελετές έναρξης και λήξεις- που όσοι παρευρίσκονται σε αυτές κάθε άλλο παρά σινεφίλ είναι- και ας ασχοληθούν επιτέλους με το πως θα προσφέρουν στο κοινό που το στηρίζει κάθε χρόνο καλές ταινίες. Αν απομακρυνθούμε εμείς που κάθε χρόνο αγοράζουμε σινεκάρτα και βλέπουμε 3-5 ταινίες καθημερινά επί 10 συνεχόμενες μέρες, μη νομίζουν οι διοργανωτές πως θα υπάρχει κοινό που θα γεμίζει κάθε μέρα τις αίθουσες. Οι κινηματογράφοι δεν γεμίζουν ούτε από τους ανθρώπους που παίρνουν τα εισιτήρια των 7 ευρώ και βλέπουν το πολύ 5 ταινίες μέσα στο 10ήμερο, ούτε από τους "Vip" που καλούνται στις τελετές έναρξης και λήξης και που δεν ξαναπατάνε σε κινηματογράφο μέχρι την επόμενη τελετή έναρξης στην οποία θα είναι και πάλι καλεσμένοι για να προβάλλουν τη φάτσα τους που μόλις της κάνανε μπότοξ, τα κουστουμάκια, τα "Gucci" φορέματα και τις γούνες... Βρε ουστ από εδώ!