Επιτέλους είδα την ταινία "Soul Kitchen"!
Είναι αλήθεια πως δεν γίνεται να μείνει κανείς απογοητευμένος από ταινία που υπογράφει ο Φατίχ Ακίν. Πλέον το όνομα του είναι ένα είδος εγγύησης. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις την περίληψη της ταινίας, ούτε να ξέρεις ποιοι πρωταγωνιστούν. Δεν χρειάζεται τίποτα. Αρκεί να ξέρεις πως την έχει σκηνοθετήσει ο Τούρκος σκηνοθέτης για να είσαι σίγουρος πως θα παρακολουθήσεις μια πραγματικά εξαιρετική ταινία!
Και παρόλο που μας έχει συνηθίσει σε ταινίες που παρουσιάζουν τις πιο σκληρές πτυχές του κόσμου μας με τον πιο "ωμό" και ρεαλιστικό τρόπο, αυτή τη φορά δημιούργησε μια κωμωδία χρησιμοποιώντας και πάλι έναν τραγικό ήρωα! Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μετά το τέλος της προβολής δήλωσε πως ο ήρωας του είναι ένας "Τσαρλί Τσάπλιν". Όπως γελούσαμε με τα βάσανα του Τσάπλιν στις ταινίες του, έτσι και στο Soul Kitchen ο θεατής διασκεδάζει με μια ιστορία που δεν είναι καθόλου ευχάριστη, και αν τη βιώναμε μόνο γέλιο δεν θα μας προκαλούσε!
Με Έλληνα πρωταγωνιστή να υποδύεται έναν Έλληνα ιδιοκτήτη εστιατορίου, στην ταινία θα ακούσετε από τη Φραγκοσυριανή του Βαμβακάρη, μέχρι Παύλο Σιδηρόπουλο και Πασχάλη!
Το "Μετάλλιο Τιμής" είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Ενδιαφέρουσα αλλά όχι εξαιρετική. Εγώ τη βαθμολόγησα ως "μέτρια", μια και σε πολλά σημεία κούραζε πάρα πολύ και προκαλούσε ανία. Σε γενικές γραμμές όμως ήταν ενδιαφέρουσα, και έτσι στα βαρετά σημεία απλώς έκανα υπομονή...
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός συνταξιούχου αποξενωμένου από την οικογένεια του και τον έξω κόσμο, που προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή και την εκτίμηση των ανθρώπων επιδεικνύοντας ένα "μετάλλιο τιμής" που στάλθηκε στους βετεράνους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα ανατρέπονται στη ψυχή του όμως όταν αποδεικνύεται πως το μετάλλιο αυτό έφτασε στα χέρια του από λάθος, και γεμίζει με φόβο πως θα χάσει τα πάντα μαζί με το μετάλλιο...


Είδα και άλλα πολλά, αλλά θεωρώ πως αυτά ήταν τα "highlights" της δεύτερης ημέρας...
Για να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια...