Σήμερα στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η υποδοχή της διεθνούς ομάδας της Παγκόσμιας Πορείας και θα σχηματιστεί το Σήμα της Ειρήνης. Αύριο στις 11 τοο πρωί θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για την Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη ΜηΒία στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, και έπειτα στις 12.00 θα γίνει μία διαδραστική εκδήλωση με τους μαθητές των σχολείων της UNESCO και στις 12.30 θα ακολουθήσει συμβολική πορεία για την ειρήνη και τη μηβία, με τη συμμετοχή των μαθητών, στο κέντρο της πόλης. Θα ακολουθήσει συνέντευξή Τύπου, μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τη ΜηΒία, και στις 9 το βράδυ θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Ειρήνη Είναι" στην Βύρωνος 6.

Αφήνοντας πίσω τη Θεσσαλονίκη, η Παγκόσμια Πορεία θα διασχίσει τα Βαλκάνια με στόχο να φτάσει στη Γενεύη.

Ακολουθούν λίγα λόγια για αυτή την προσπάθεια από το http://www.kosmosxorispolemous.gr

Η Παγκόσμια Πορεία θα αρχίσει στη Νέα Ζηλανδία στις 2 Οκτωβρίου 2009, την επέτειο της γέννησης του Gandhi, ανακηρυχθείσα ως «Διεθνή Ημέρα της Μη Βίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Θα ολοκληρωθεί στα βουνά των Άνδεων (Punta de Vacas, Aconcagua, Αργεντινή) στις 2 Ιανουαρίου 2010. Η Πορεία θα διαρκέσει 93 ημέρες, τρεις μακριοί μήνες ταξιδιού. Θα περάσει μέσω όλων των κλιμάτων και των εποχών, από το καυτό καλοκαίρι των τροπικών και των ερήμων, στο χειμώνα της Σιβηρίας. Το αμερικανικό και ασιατικό στάδιο θα είναι οι μακρύτεροι και οι δύο σχεδόν ένας μήνας. Μια μόνιμη βάση εκατό ανθρώπων διαφορετικών υπηκοοτήτων θα ολοκληρώσει το ταξίδι.

Γιατί

Επειδή μπορούμε να εξαλείψουμε την παγκόσμια πείνα με το 10% του ποσού που ξοδεύεται στα όπλα. Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή εάν το 30-50% του προϋπολογισμού για όπλα πήγαινε προς τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αντί να χρησιμοποιείται για την καταστροφή.

Επειδή η αφάνηση των πολέμων και της βίας σημαίνει να αφήσουμε πίσω μας την ανθρώπινη προϊστορία και να κάνουμε ένα γιγάντιο βήμα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Επειδή σε αυτήν την φιλοδοξία συνοδευόμαστε από τη δύναμη των φωνών των εκατοντάδων προγενέστερων γενεών που υπέστησαν τις συνέπειες του πολέμου και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου συνεχίζει να αφήνει το απαίσιο ίχνος των νεκρών, των εξαφανισμένων, των ανάπηρων, πρόσφυγες και μετατοπισμένους.

Επειδή ένας «κόσμος χωρίς πολέμους» είναι μια εικόνα που ανοίγει το μέλλον και επιδιώκει να γίνει πραγματικότητα σε κάθε γωνία του πλανήτη, όπως η βία δίνει τόπο στο διάλογο.

Η στιγμή έχει έρθει για τους άφωνους να ακουστούν! Από οδυνηρή και επείγουσα ανάγκη εκατομμύρια των ανθρώπινων όντων φωνάζουν για ένα τέλος στους πολέμους και τη βία.

Αυτό μπορούμε να επιτύχουμε ενώνοντας όλες τις δυνάμεις του φιλειρηνισμού και της ενεργού μη βίας παγκοσμίως.

Πότε

Η Παγκόσμια Πορεία θα αρχίσει στη Νέα Ζηλανδία στις 2 Οκτωβρίου 2009, την επέτειο της γέννησης του Gandhi, ανακηρυχθείσα ως «Διεθνή Ημέρα της Μη Βίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Θα ολοκληρωθεί στα βουνά των Άνδεων (Punta de Vacas, Aconcagua, Αργεντινή) στις 2 Ιανουαρίου 2010.

Η Πορεία θα διαρκέσει 90 ημέρες, τρεις μακριοί μήνες ταξιδιού. Θα περάσει μέσω όλων των κλιμάτων και των εποχών, από το καυτό καλοκαίρι των τροπικών και των ερήμων, στο χειμώνα της Σιβηρίας.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Η Πορεία είναι πρωτοβουλία του «Κόσμου Χωρίς Πολέμους» – ένας διεθνής οργανισμός προωθημένος από το Ανθρωπιστικό Κίνημα – το οποίο λειτουργεί εδώ και 15 έτη στους τομείς του ειρηνισμού και της μηβίας.

Η Παγκόσμια Πορεία, εντούτοις, θα δημιουργηθεί και θα διαμορφωθεί από όλους μας. Είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε άτομο, οργάνωση, συλλογικότητα, ομάδα, πολιτικό κόμμα, επιχείρηση, κ.λπ., που μοιράζεται την ίδια ευαισθησία γι’ αυτή την προοπτική. Αυτή η Πορεία δεν είναι κάτι κλειστό. Αντιθέτως, είναι ένα ταξίδι που θα εμπλουτιστεί σταδιακά από τις δραστηριότητες που θα οργανώσουν οι διάφορες πρωτοβουλίες.

Έτσι, αυτή είναι μια πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή, ώστε ο καθένας να συμβάλλει με τη δημιουργικότητά του, απ’ όποιο μέρος η πορεία περνάει, σε μία μεγάλη σύγκλιση των πολλαπλών δραστηριοτήτων: φεστιβάλ, συναυλίες, πολιτιστικά, αθλητικά, εκπαιδευτικά δρώμενα, forums, συναντήσεις. Υπάρχει θέση για όλα όσα η φαντασία μπορεί να επινοήσει.

Τα πιθανά κανάλια της συμμετοχής είναι πολλαπλά και διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής συμμετοχής στην Πορεία μέσω Διαδικτύου.

Αυτή είναι μια πορεία από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους, με την ελπίδα να έρθουμε σε επαφή με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο ζητάμε απ’όλα τα ΜΜΕ να διαδώσουν τα νέα για αυτό το ταξίδι που θα γυρίσει τον κόσμο πρεσβεύοντας την Ειρήνη και την Μηβία.

Τι πρόκειται να συμβεί

Καθώς περνά από την κάθε πόλη θα υπάρξουν διάφορα φόρουμ, διασκέψεις και γεγονότα (αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, κ.λπ.) που θα οργανωθούν σύμφωνα με τις τοπικές πρωτοβουλίες που προκύπτουν.

Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση από τα διαφορετικά άτομα και οργανώσεις.

Οι σκοποί και οι στόχοι μας

Να καταγγελθεί η επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση που μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στο πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος θα ήταν η μέγιστη καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας – ένα αδιέξοδο.

Να δοθεί μια φωνή στην πλειοψηφία των παγκόσμιων πολιτών που θέλουν την ειρήνη. Αν και η πλειοψηφία της ανθρώπινης φυλής αντιτάσσεται στο κυνήγι των εξοπλισμών, δεν στέλνουμε ένα ενοποιημένο σήμα. Αντ’ αυτού χειραγωγούμαστε από μια ισχυρή μειονότητα και υφιστάμεθα τις συνέπειες. Ο καιρός έχει έρθει να σταθούμε μαζί και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας. Ενωθείτε με πλήθος άλλων στην αποστολή ενός σαφούς μηνύματος και η φωνή σας θα πρέπει να ακουστεί!

Να επιτευχθεί η παγκόσμια εξόντωση των πυρηνικών όπλων, την άμεση απόσυρση των εισβαλλόντων στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, τη προοδευτική και ανάλογη μείωση των συμβατικών όπλων, την υπογραφή συνθηκών μη βίας μεταξύ των εθνών και την αποκήρυξη του πολέμου ως τρόπο να επιλυθούν οι συγκρούσεις από τις κυβερνήσεις.

Να εκτεθούν οι πολλές άλλες μορφές βίας (οικονομικός, φυλετικός, σεξουαλικός, θρησκευτικός…) που είναι αυτήν την περίοδο διαπράττονται κρυφά ή μεταμφιεσμένα από τους δράστες τους και να δοθεί σε όσους υφίστανται τέτοια βία μια δίοδος για ν’ακουστούν.

Να δημιουργηθεί παγκόσμια συνειδητοποίηση – όπως έχει ήδη συμβεί με τα περιβαλλοντολογικά θέματα – για την επείγουσα ανάγκη να καταδικαστούν όλες οι μορφές βίας για να επέλθει η πραγματική ειρήνη.