Ανάπτυξη στη «βιομηχανία» της ταφής των νεκρών φέρνει η ύφεση


Αντιμέτωπος με την επικείμενη απόλυσή του από το εργοστάσιο όπου εργαζόταν, ο Αλαν Ουίλομπι έφυγε αναζητώντας οικονομική σιγουριά και έπιασε δουλειά σε μάντρα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Η οικονομική κρίση, όμως, έπληξε σκληρά τον τομέα των μεταχειρισμένων, υποχρεώνοντας τον Άλαν σε μία ακόμη εργασιακή μετακίνηση.

Εντέλει, η μισθολογική ασφάλεια την οποία αναζητούσε ο 50χρονος Άλαν βρέθηκε σε γραφείο τελετών. Ο Αλαν Ουίλομπι αποφάσισε έτσι να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, ακολουθώντας διαδεδομένη σύγχρονη τάση, που θέλει πολλούς φοιτητές να σπουδάζουν τη διαχείριση και τη λειτουργία γραφείων τελετών, ένας τομέας που παραδοσιακά ακμάζει σε περιόδους οικονομικής κρίσης. «Φθάσαμε στο σημείο, όπου όλοι οι μεγάλοι εργοδότες της περιοχής της Βιρτζίνια, όπως οι Honeywell, DuPont και άλλες, απέλυαν εργαζόμενους κατά συστάδες. Αποφάσισα να αναζητήσω την τύχη μου στην επιστήμη των γραφείων τελετών», λέει ο Ουίλομπι που κατοικεί στην κωμόπολη Ντινουίντι της Βιρτζίνια.

Η επιλογή του Ουίλομπι, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εύκολη ή ευχάριστη. Τα καθημερινά καθήκοντα του υπαλλήλου γραφείου τελετών περιλαμβάνουν την αφαίρεση των σωματικών υγρών, το σβήσιμο ρυτίδων και το χτένισμα των σορών, ενώ πρέπει να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τη θλίψη των οικογενειών των εκλιπόντων και να είναι έτοιμοι να φροντίσουν πτώματα παιδιών. Μέσος ετήσιος μισθός ενός διευθυντή γραφείου τελετών στις ΗΠΑ είναι σήμερα της τάξης των 59.000 δολαρίων. Παρόλα αυτά, ο Ουίλομπι, που υπηρέτησε χρόνια ως εθελοντής τραυματιοφορέας, θεωρεί ότι η προοπτική σταθερής εργασίας είναι ό,τι πιο σημαντικό. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Τζον Τάιλερ, όπου η 20χρονη κόρη του θα σπουδάσει λογιστική αυτό το φθινόπωρο. «Δεν θυμίζει σε τίποτα το Χόλιγουντ. Τα πτώματα δεν θα πηδήξουν από τα φορεία, δεν είναι ζόμπι. Είναι σωροί ανθρώπων που αγαπήθηκαν από τους δικούς τους», λέει.

Η Στέφανι Καν, διευθύντρια του προγράμματος «σπουδών γραφείων τελετών» στο ειδικευμένο Κολλέγιο Ουόρσαμ του Ιλινόις, λέει ότι το ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό πολλαπλασιάσθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ορισμένοι, όμως, επικρίνουν όσους επιλέγουν τις σπουδές αυτές μόνο και μόνο για την εύκολη κερδοφορία. «Είναι αδιανόητο να επιλέξει κανείς αυτή την καριέρα μόνο και μόνο για να βγάλει εύκολα λεφτά. Είναι αγχώδης και πρέπει να είσαι συνέχεια σε επιφυλακή. Πρέπει επίσης να αγαπάς αληθινά αυτό που κάνεις», λέει 22χρονη φοιτήτρια Μάντι Ντορμάιερ από τη Μινεάπολη.

Όλοι παραδέχονται, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσει τη δουλειά αυτή, καθώς οι πρώτες εμπειρίες ενός υπαλλήλου γραφείου τελετών μπορεί να είναι τραυματικές. «Θυμάμαι ακόμη πόσο νευρικός ήμουν την πρώτη μου μέρα. Η εμπειρία δεν είναι καθόλου ευχάριστη», λέει ο 22χρονος Τζον Τζέικομπσον, που εργάζεται σε γραφείο τελετών του Ντεκάλμπ στο Ιλινόις. Οι νεο-προσληφθέντες υπάλληλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για 24ωρες εφημερίες και για δύσκολες συνεννοήσεις με κληρικούς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη της οικογένειας. Την ίδια στιγμή, η πρόοδος της τεχνολογίας μεταβάλει ριζικά το έργο των γραφείων τελετών, που καλούνται πλέον να είναι ικανά να διοργανώσουν τελετές μέσω βίντεο και να τις μεταδίδουν στο Ίντερνετ.

Πηγή: www.kathimerini.gr