Ποιοι είναι αυτοί οι οικολόγοι πράσινοι;
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος ή τυχοδιώκτες που στο όνομα του προσπαθούν να περάσουν ανθελληνικές πολιτικές;
Εναλλακτικό κόμμα ή ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα;

Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ...
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΡΧΙΚΑ ΜΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!
ΖΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΘΕΙ ΠΟΤΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ! ΕΝΤΑΞΕΙ;

ΩΣΤΟΣΟ, ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ.
ΛΑΒΑΜΕ,ΛΟΙΠΟΝ, ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.


Τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις εναντίον των Οικολόγων Πράσινων είναι λυσσαλέες:

1. Η πρώτη κατηγορία αφορά «αθώες» προβοκάτσιες της ΤV με το Βεργή και τον .. Κάτμαν (ΑΛΤΕΡ και Ανίτα, ΑΝΤΕΝΑ Θέμος) κλπ που προσπαθούν να γελοιοποιήσουν το οικολογικό κίνημα και να προκαλέσουν σύγχυση στον μη ενημερωμένο ψηφοφόρο (Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους κατεβαίνουν με δικό τους ψηφοδέλτιο και άλλα οικολογικά σχήματα, όπως ο Παπανικολας κλπ)

2. Η δεύτερη κατηγορία επιθέσεων αφορά τον «πατριωτικό» τύπο πολιτικής προπαγάνδας, όπου διάφοροι προσπαθούν να προσάψουν μειωμένο πατριωτισμό στους Οικολόγους, τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν κάνει προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημόσιας γης, της δασικής γης του εθνικού φυσικού πλούτου κλπ και έχουν στην πλάτη τους δεκάδες δικαστήρια από το Στέγγο, τον «Κισσό», τη ΔΕΗ τους κάθε είδους καταπατητές και άλλους.

Οι διαφορετικές απόψεις για τα εθνικά θέματα ενοχοποιοποιούνται και δαιμονοποιούνται, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων στοχοποιούνται, ενώ ο κούφιος εθνικισμός αποτελεί μέτρο πατριωτισμού. Οι επιθέσεις κυκλοφορούν στο Internet ή σε φυλλάδες τύπου ESPRESSO. Ξεκινούν από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και φτάνουν μέχρι την άκρα δεξιά του ΛΑΟΣ.

Και λίγο πολύ έχουμε πέσει στη λούμπα να απολογούμαστε είτε σε διάφορους «επαναστάτες» σεχταριστές που διέλυσαν παλιά τους Οικολόγους Εναλλακτικούς είτε στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, που στεγάζει μεν όσους ειλικρινώς ή αφελώς έλκονται από τον εθνικοφρονισμό του Καρατζαφέρη, αλλά και όλα τα κατάλοιπα των δοσίλογων, των εκοφιτών της χούντας, κλπ.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι αυτούς τους ακραίους εθνικισμούς τους πλήρωσαν ακριβά όλα τα κράτη των Βαλκανίων και τους έζησαν οι μεγάλες εξαθλιωμένες μάζες των προσφύγων (Ελλήνων – Τούρκων – Σλάβων ) που υπέστησαν τις εθνοκαθάρσεις σε όλα τα Βαλκάνια. Ειδικά η Ελλάδα πλήρωσε πολλές φορές τον υπερφίαλο εθνικισμό, τον μεγαλοϊδεατισμό και την «κόκκινη μηλιά» (το 1897, το 1922 και το 1974 στην Κύπρο).

Σχετικά με τη FYROM, (αυτή είναι η επίσημη ονομασία σήμερα και όχι ο υποτιμητικός όρος «Σκόπια»), οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώσαμε κατ΄ επανάληψη ότι η αρχή του αυτοπροσδιορισμού και της συναίνεσης οδηγεί στην πιο λογική και εφικτή λύση, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία, άποψη που υιοθέτησε εξαρχής σχεδόν η Αριστερά και «κατόπιν εορτής» το υπόλοιπο 80 % των πολιτικών κομμάτων. Γιατί ειδικά εμείς είμαστε «πράκτορες των Σκοπιανών» ;

Για το θέμα του σλαβομακεδονικού αναγνωστικού, που είχε εκδοθεί προπολεμικά από το ελληνικό κράτος (1924) έχει αναφερθεί αρκετά ο Τρεμόπουλος και δεν επανέρχομαι. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε εποχές γλωσσικών διακρίσεων, όταν η αστυνομία έδερνε τους έρμους τους «Γάλους» που δεν ήξεραν καλά ελληνικά ή μιλούσαν τα «μακεντόνσκι» και σταματούσε τα πανηγύρια και τους γάμους αν διαπίστωνε ότι χόρευαν το ….αντεθνικό «ζάικο κοκοράικο» !
Και τέλος πάντων αυτές οι απόψεις περί καταπολέμησης των φυλετικών, θρησκευτικών, γλωσσικών & λοιπών διακρίσεων πάντοτε κυκλοφορούσαν σε όλη την Αριστερά και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Τα έντυπα τους έχουν φιλοξενήσει «αιρετικά» άρθρα αρκετές φορές. Γιατί ειδικά εμείς είμαστε οι «προδότες»; Η απάντηση είναι προφανής: εμείς είμαστε εκείνοι που…«κλέβουμε» μέχρι και 8 % της εκλογικής «ιδιοκτησίας» των άλλων.
Εν πάση περιπτώσει μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει τις ενστάσεις τους για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων στα εθνικά ή κοινωνικά θέματα. Υπάρχουν πολίτες και φίλοι καρδιακοί οι οποίοι έχουν διαφορετική προσέγγιση από εμάς στα εθνικά, αλλά στα περιβαλλοντικά βαδίζουμε χέρι –χέρι. Σε όποιον έχει μια άλλη άποψη, πιο εθνοκεντρική, δεν του βάζουμε τη ταμπέλα του ακροδεξιού ή του ρατσιστή. Μακριά από μας τέτοιοι διαχωρισμοί.

Από την άλλη όμως απαιτούμε και το δικό τους σεβασμό για τις θέσεις και προθέσεις ημών των Οικολόγων Πράσινων. Άλλο να διαφωνώ με μια πολιτική θέση των Οικολόγων ή του Χ κόμματος και να τη θεωρώ «υπερδιεθνιστική» και άλλο να θεωρώ τα στελέχη τους ως άτομα μειωμένου πατριωτισμού.

Νισάφι πια. Μας έχουν βάλει όλοι στο.. εθνόμετρο και μας μετρούν το DNA κάθε μέρα.Κι ενώ έχουμε δηλώσει ότι η επίσημη θέσει για τη FYROM είναι σύνθετη ονομασία,
κι ενώ έχει εξηγηθεί η θέση του Τρεμοπουλου για τον σφαγέα - αλλά και ηγέτη της Τουρκίας- Κεμάλ, για τον εκτελεστή των Ποντίων - αλλά και Θεσσαλονικιό - Κεμάλ (εκεί γεννήθηκε, πώς να το κάνουμε), κι ενώ έχει καταγγελθεί η ποντιο-καπηλεία του Ψωμιάδη,
κι ενώ ποτέ δεν ζητήσαμε να γίνει πλατεία ή άγαλμα του Κεμάλ ή να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου
κι ενώ, κι ενώ … … ,
παρόλα αυτά η λάσπη και η προβοκάτσια πέφτει σύννεφο
3) Η τρίτη κατηγορία επιθέσεων προέρχεται από σύμπασα την «αντιιμπεριαλιστική» ή μάλλον αντιευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία ξέθαψε το επιχείρημα με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας που «ευλόγησε ο Πράσινος Φίσερ». Τα κόκκινα παπαγαλάκια αναμασούν χρόνια τώρα την ίδια φτηνιάρικη συνθηματολογία, ενώ γνωρίζουν ότι:

η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πράσινων κομμάτων και τα 28 από τα 32 Πράσινα κόμματα ήταν κατά των βομβαρδισμών.
από τα δεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τα περισσότερα ήταν ΥΠΕΡ των βομβαρδισμών, αλλά σπάνια εγκαλούνται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κλπ να απολογηθούν για τον Μπλερ ή το Μπερλουσκόνι. (Οι Οικολόγοι όμως πρέπει να ματώσουν)
ξέρουν επίσης ότι όταν ήλθε ο Φίσερ στην Ελλάδα, αρκετά σημερινά μέλη των Οικολόγων Πράσινων (που τότε δεν υπήρχαν ως κόμμα) κατέβησαν με πανώ διαμαρτυρόμενοι εναντίον του Φισερ και αργότερα υπέγραψαν και σχετική επικριτική απόφαση.
Γνωρίζουν τέλος ότι κανένα από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα (και το ΚΚΕ) που ήταν εναντίον των βομβαρδισμών δεν ζήτησαν να ασκηθεί veto.
Παρόλα αυτά μας έχουν πρήξει με το Φίσερ (και το δυσάρεστο είναι ότι μερικά μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων αναμασούν τις ίδιες επικρίσεις). Ενώ είναι γνωστό ότι εμείς δεν χρεωνόμαστε κανένα Φίσερ, αλλά και κανέναν Μιλόσεβιτς και Καραζιτς και τα εγκλήματα τους. Δεν δικαιολογούμε λοιπόν εκατόμβες ούτε των Νατοϊκών αλλά ούτε και των Σέρβων, που ως χριστιανοί ορθόδοξοι πήραν συγχωροχάρτι από μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας (και της Αριστεράς), μιας και οι γενοκτονίες της Σρεμπρένιτσα αφορούσαν .. αντίχριστους μουσουλμάνους.


Δεν χρεωνόμαστε λοιπόν κανέναν, όπως ο φίλος μας ο Αντώνης δεν χρεώθηκε τους Ευρωπαίους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», όταν πήγε με την Ελληνική αποστολή των Γιατρών να βοηθήσει τα θύματα της βομβαρδισμένης Σερβίας, αψηφώντας την απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Οργάνου των Γιατρών.

Δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων και θα πορευτούμε με τα λάθη και των ομοϊδεατών μας και ημών των ιδίων. Είμαστε φανατικοί της αυτοκριτικής, αλλά δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν «λαϊκό δικαστή» και ειδικά στο ΚΚΕ που ευλόγησε τη ρώσσικη μπότα στην Τσεχία, την Ουγγαρία, κλπ χωρίς ακόμη να μετανοήσει
4) Τα σοβαρότερα όμως βέλη αφορούν την προσωπική σπίλωση. Κι εδώ τα χτυπήματα είναι οδυνηρά και πολλαπλά. Ο Τρεμόπουλος δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση που ξεκινά από γελοία θέματα, πχ ότι είναι … Σκοπιανός (επειδή κατάγεται από το Νέο Σκοπό Σερρών) και ότι το ποδήλατο του είναι δώρο του ..Σόρος μέχρι ότι καθοδηγείται από Αμερικάνικα κέντρα ή «τα έχει πάρει» από διάφορες πλευρές. Τα blogs κάθε είδους, αριστερά και δεξιά, βρίθουν από χολή. (Στην Κοζάνη κατηγορούμαστε ότι τα παίρνουμε από τον Κοπελούζο, τις εταιρείες φωτοβολταικών και εσχάτως από τους … Rotary ! )

Νομίζω ότι ο κάθε φίλος ή αγωνιστής της οικολογίας μπορεί να έχει τις όποιες επιφυλάξεις για τον Τρεμόπουλο ή για όλους όσους στελεχώνουμε το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων, αλλά η αναπαραγωγή των προσωπικών επιθέσεων αυτή την ώρα είναι μίζερη και διαλυτική. Διότι το κίνημα της πολιτικής οικολογίας στοχοποιείται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και κυρίως σε εκείνο του Τρεμόπουλου.
Όποιος συναγωνιστής από το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων διστάζει ή δεν θέλει να συμπαραταχθεί με τους Οικολόγους Πράσινους και να εκτεθεί αυτή την πολύ σημαντική περίοδο, (κατά την οποία γίνεται μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ συζήτηση για την οικολογία μέσα στην κοινωνία), με γεια του και χαρά του. Πάλι τον αγαπάμε. Και θα ξαναβρεθούμε αύριο στον οικολογικό αγώνα μαζί. Οι διαφωνίες δεκτές και αναγκαίες.

Όποιος όμως δικαιολογεί αυτή την επιλογή της αποχής του, αναπαράγοντας - καλοπροαίρετα ή μη – τους αήθεις «προβληματισμούς» και χαρακτηρισμούς για τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων κάνει ζημιά. Και δυσκολεύει τον αγώνα όχι μόνο των Οικολόγων Πράσινων αλλά και της δικής του οργάνωσης στο μέλλον. Διότι η σπίλωση είναι συνήθως ανεξίτηλη. Και ο λεκές λερώνει όλους τους μαχόμενους οικολόγους, είτε ανήκουν στους Πράσινους είτε σε άλλο πολιτικό σχήμα είτε στον εαυτό τους

Σε ότι λοιπόν με αφορά δεν σκοπεύω τις τελευταίες κρίσιμες μέρες να εμπλακώ σε ομφαλοσκοπήσεις αυτού του είδους.

Έχουμε πολύ σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε στα θέματα της άμεσης προτεραιότητας μας: περιβάλλον, ποιότητα ζωής, πράσινη απασχόληση, κοινωνικά δικαιώματα.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να απομονωθούμε στη γωνία.

Τέρμα οι εξηγήσεις, οι διευκρινήσεις οι απολογητικοί τόνοι

Τέρμα η άμυνα. Περνάμε στην αντεπίθεση

Λ. Τσικριτζής

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

ΥΓ. Συγνώμη για το έντονο ύφος, αλλά όταν κάποιος επί 22 χρόνια τραβά την καθημερινή οικολογική αγγαρεία στη Δυτική Μακεδονία, κόντρα στο λιγνίτη και στην τέφρα, στα αυθαίρετα, στους σκουπιδότοπους, τους δασικούς αποχαρακτηρισμούς κλπ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται την προσωπική του αξιοπρέπεια οργισμένα, όσο κι αν αυτό είναι αντι-επικοινωνιακό ή ζημιώνει την «ομάδα» μας. Κι ο Ζιντάν ζημίωσε την ομάδα της Γαλλίας όταν αποβλήθηκε γιατί χτύπησε το Ματσεράτι, αλλά κατά τη γνώμη μου καλά τον έκανε (!) μιας και ο τελευταίος τον έβριζε «προγραμματισμένα» σε όλο τον αγώνα καταρρακώνοντας την προσωπική του αξιοπρέπεια.


ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ!