Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ.

Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αποκαλύπτεται η φρίκη της εποχής Μπους
17 Απριλίου 2009, 12:37

του Χάρη Μπότσαρη


Φρίκη και αποτροπιασμό προξενούν οι περιγραφές των βασανιστηρίων που εφάρμοσε η CIA σε κρατούμενους στις μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο, όπως περιγράφονται στα λεπτομερή υπομνήματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ.
Οι μέθοδοι ανάκρισης και οι τεχνικές των βασανιστηρίων που έγιναν για χρόνια στις υπερπόντιες φυλακές είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπους και αποτελούσαν ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα.
Δεν έχουν τόση σημασία οι λεπτομερείς περιγραφές των βασανιστηρίων σε αιχμαλώτους που συνελήφθησαν ή απήχθησαν από τη CIA σε διάφορα σημεία του κόσμου, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι για παρόμοια βασανιστήρια που περιγράφονται στα υπομνήματα δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου Ιάπωνες ανακριτές μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων προκλήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και έγινε μετά από θυελλώδεις συζητήσεις που δίχασαν τη διοίκηση Ομπάμα και επέφεραν εξαιρετικές αντιθέσεις ανάμεσα σε CIA και υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στα 4 υπομνήματα γίνεται λεπτομερής απολογισμός των μεθόδων της CIA με τις βάρβαρες τακτικές που παραβιάζουν το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.Ελάχιστα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των ανατριχιαστικών λεπτομερειών ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι πλέον καταδεικνύεται η ανάγκη για ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που θα προσφέρει ακόμη και αμνηστία σε όσους καταθέσουν με ειλικρίνεια.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφάνισε δύο διαφορετικά πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση και κινήθηκε από την καταδίκη ως τον κυνισμό:
Χαρακτήρησε αυτό που ονομάζεται «σκοτεινό και οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία μας» και είπε ότι παρόμοιες τεχνικές ανάκρισης δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ξανά, όμως εξέφρασε παράλληλα και την αντίθεσή του για έρευνα στο αποτρόπαιο πρόγραμμα της CIA.

«Δεν θα κερδίσουμε τίποτε δαπανώντας χρόνο και ενέργεια για να βρούμε ποιός ευθύνεται για το παρελθόν», είπε ο Πρόεδρος ΗΠΑ, προεξοφλώντας έτσι την ατιμωρρησία όσων παρανόμησαν βασανίζοντας ανθρώπους με φρικτό τρόπο.

Το πρώτο υπόμνημα που έχει ημερομηνία Αυγούστου 2002 υπογράφεται από τον Τζέϊ Μπάϊμπι του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου και δίνει στη CIA την έγκριση και την νομική κάλυψη για το βασανιστήριο “waterboarding”.

Με τα επόμενα τρία υπομνήματα που φέρουν την υπογραφή του Στίβεν Μπράντμπουρι διαβεβαιώνεται η CIA τον Μάϊο 2005 ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι νόμιμες, παρά τις απαγορεύσεις του διεθνούς δικαίου περί «σκληρής», «απάνθρωπης» και «ταπεινωτικής» μεταχείρησης κρατουμένων.Όλες οι νομικές «γνωμοδοτήσεις» σχετικά με τις ανακρίσεις είχαν ακυρωθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα τη δεύτερη μόλις ημέρα της θητείας του και διατάχθηκε το κλείσιμο των μυστικών φυλακών.

Πολλά από τα σημεία που αποκαλύπτονται στα έγγραφα έχουν περιγραφεί σε εκθέσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που βασίστηκαν σε καταθέσεις 14 κρατουμένων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (A.C.L.U.) ανακοίνωσε ότι τα υπομνήματα περιγράφουν σαφώς εγκληματικές συμπεριφορές και υπογραμμίζουν την ανάγκη ορισμού ειδικού εισαγγελέα που πρέπει να διερευνήσει τις εγκρίσεις και τις εκτελέσεις των βανιστηρίων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ηγείται όλων των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ντένις Μπλερ, είπε ότι τα σημειώματα γράφηκαν σε περίοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι της CIA εργάζονταν μανιωδώς για να αποτραπούν επαναλήψεις επιθέσεων σαν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Οι μέθοδοι που περιέχονται στα υπομνήματα διαβάζονται σήμερα σε μια λαμπρή, ηλιόλουστη και ασφαλή μέρα του Απριλίου 2009 και εμφανίζονται γραφικές και ενοχλητικές, αλλά θα υπερασπιστούμε όλους όσοι περιγράφονται στα έγγραφα αυτά», δήλωσε ο Μπλερ.Ο Πρόεδρος ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε στις 16 Απριλίου 2009 στα στελέχη της CIA επιστολή στην οποία ανάμεσα σε άλλα γράφει:

«...με την ευκαιρία σας ευχαριστώ για την εργασία που προσφέρετε στη χώρα...τα ονόματά σας όπως και η δουλειά σας δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν αλλά όλοι χαιρόμαστε την ελευθερία που εσείς βοηθήσατε να εξασφαλιστεί...σας διαβεβαιώ ότι θα προστατευτούν όλοι όσοι ενήργησαν σύμφωνα με την κάλυψη που τους είχε προσφέρει τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν πρόκειται να διωχθούν άτομα...»
Τέλος ο Ομπάμα αναφέρθηκε εμμέσως αλλά σαφώς σε δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει για τους υπεύθυνους από την πολιτική ηγεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων που γνώριζαν το επαίσχυντο πρόγραμμα και τις τακτικές που εφαρμόστηκαν, επισημαίνοντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ασφάλεια και στα ιδανικά./blockquote>


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ... ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΑΧΑ ΑΥΤΟΣ! ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ! Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΕΙ ΠΙΣΩ! ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟΣ;;! ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ!