Κορυφαία στελέχη του γαλλικού πυρηνικού γίγαντα EDF (Electricite de France) εμπλέκονται σε σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης του γαλλικού γραφείου της Greenpeace (και όχι μόνο).

Τα παραπάνω πληροφορήθηκε ο Τρυποκάρυδος από το www.greenpeace.gr. Τι σημαίνουν όλα αυτά σε ελεύθερη μετάφραση; Μα φυσικά πως η γαλλική κυβέρνησή και η EDF έβαλαν τις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της Greenpeace. O λόγος; Δείτε παρακάτω τι πληροφορήθηκε ο Τρυποκάρυδος.
Η ιστορία στη Γαλλία
Η εκστρατεία του γαλλικού γραφείου της Greenpeace, στοχεύει στον τρίτης γενιάς αντιδραστήρα της EDF που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2012.

Η αντιπαράθεση άρχισε πριν 3 χρόνια όταν τον Μάιο του 2006 η Greenpeace προκάλεσε το μένος της γαλλικής κυβέρνησης, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα απόρρητο έγγραφο που αποδείκνυε πόσο ευάλωτος είναι ο νέος αντιδραστήρας σε ένα ατύχημα με αεροπλάνο (ή μια τύπου 11ης Σεπτεμβρίου επίθεση).

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από επίσημη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος τέτοιος αντιδραστήρας, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα ενός τέτοιου τύπου εργοστασίου είναι 7 φορές πιο επικίνδυνα από τα απόβλητα ενός πυρηνικού εργοστασίου προηγούμενης γενιάς.

Τον Μάρτιο, βγάλαμε στη φόρα τα άπλυτα της μεταφοράς ΜΟΧ (Mixed Oxide Fuel- μίγμα ουρανίου και πλουτωνίου) της εταιρίας Areva από τη Γαλλία στην Ιαπωνία. Το φορτίο περιέχει 1.800 κιλά πλουτώνιου, αρκετά για να κατασκευαστούν 225 πυρηνικά όπλα, καθένα από αυτά ισχυρότερο από τη βόμβα που κατέστρεψε το Ναγκασάκι.Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΗΝ "ΑΣΦΑΛΗ" ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΝΩΜΗ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ!