Δεν μπορώ παρά να ουρλιάζω από πόνο από την είδηση που έπεσε πριν λίγο στην αντίληψη μου! "Άνθρωπος" σκότωσε εν ψυχρώ 5 κουτάβια στην Καλαμάτα... Πόσο ντρέπομαι που δυστυχώς δεν είμαι όντως Τρυποκάρυδός, αλλά δυστυχώς ανήκω στο ανθρώπινο είδος. Ο Θεός έκανε λάθος που δημιούργησε τον άνθρωπο, και αν όχι ο Θεός όποιος αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ!

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φόνο διαβάστε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΥ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΩΣ "ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΒΑΡΥ" , ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Κακοποιήσεις και δολοφονίες ζώων: μια από τις γκρίζες πλευρές της Ελλάδας του 2008

Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα, είχε πει κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι. Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Τους τελευταίους μήνες συχνά είναι τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης, αδέσποτων κυρίως, ζώων. Μήπως θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει ήδη να ανησυχούμε για τον πολιτισμό μας;

Οκτώβριος: Δύο περιστατικά θανάτωσης ζώων στην Αττική.

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου οι κτηνίατροι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αποφάσισαν την ευθανασία μίας ημίαιμης σκυλίτσας που φιλοξενούνταν προσωρινά από το Σωματείο Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής. Η Βάλια χτυπήθηκε με κροτίδα την Κυριακή πριν την ευθανασία της κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Το ζώο ακολουθούσε το πλήθος των φιλάθλων που βρισκόταν γύρω από το τοπικό γήπεδο, όταν κάποιος θεώρησε αρκετά διασκεδαστικό να του πετάξει κροτίδα. Την επόμενη μέρα βρέθηκε χτυπημένη στη φωλιά της, έχοντας χάσει ήδη το φως της και με διαμελισμένα τα μπροστινά της πόδια. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν, και το πόσο επώδυνα ήταν όλα αυτά για το ζώο, η διαδικασία της ευθανασίας θα μπορούσε να μην είχε προχωρήσει αν η σηψαιμία δεν είχε προχωρήσει. Η Βάλια είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των μπροστινών άκρων, αλλά από ό,τι φάνηκε, η ενέργεια αυτή δεν ήταν αρκετή, έτσι αποφασίστηκε πως η σκυλίτσα έπρεπε να αφήσει αυτό τον κόσμο.

Όσο για το τι συνέβη στην Φιλοθέη την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, ένα σκυλί δολοφονήθηκε, μάλιστα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από το εκεί αστυνομικό τμήμα. Η ημιαίμη σκυλίτσα, έμενε προσωρινά στο χώρο στάθμευσης απορριμματοφόρων στην Φιλοθέη, είχε γεννήσει πρόσφατα, είχε στειρωθεί και φιλόζωος είχε δημοσιεύσει αγγελία προκειμένου να υιοθετηθεί το ζώο. Δυστυχώς το σκυλί δεν στάθηκε αρκετά τυχερό, αφού στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής 5 Οκτωβρίου, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μαύρου χρώματος κατέβηκε από το αυτοκίνητο του και πυροβόλησε την άτυχη Μούργα.

Νοέμβριος: Μια δολοφονία και μια άγρια κακοποίηση κουταβιού στην Κρήτη.

Στις 4 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε σκυλί στην περιοχή του Ροδωπού Χανίων στην Κρήτη. Βρέθηκε από περαστικό μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο δράστης έδεσε το στόμα και τα πόδια του με σύρμα και το έσυρε με το αυτοκίνητο του, ώσπου να ξεψυχήσει. Ο δολοφόνος επικηρύχτηκε με το ποσό των 4.000 ευρώ από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», και η πρόεδρος του συλλόγου σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό αναφέρει χαρακτηριστικά, αντιπροσωπεύοντας τα μέλη του συλλόγου, «απευθύνουμε έκκληση σε σας, να ασχοληθείτε προσωπικά και με το θέμα της κακοποίησης κατοικίδιων κυρίως, ζώων συντροφιάς το οποίο παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ανεξέλεγκτης βίας, είναι καθημερινό φαινόμενο κυρίως στην ελληνική επαρχία και ύπαιθρο και ας μην βλέπουν πάντα τα περιστατικά αυτά τα φώτα της δημοσιότητας. Πρέπει κάτι να γίνει και μόνο η πολιτεία έχει την δύναμη και την υποδομή να το πράξει.». Λίγες μέρες αργότερα, ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης ζώου συνέβη στο νησί, στην περιοχή του Αποκόρωνα, όταν κάτοικος του νησιού αποφάσισε να «εκδικηθεί» τον γείτονα του ξεσπώντας στο μόλις έξι μηνών κουτάβι του γδέρνοντας το σώμα του με μαχαίρι. Το κουτάβι έχει υποστεί ισχυρό σοκ και αυτή την στιγμή επιβιώνει χάρη στη φροντίδα των φιλόζωων της περιοχής.

Το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τα ζώα!

«Οι δράστες είναι πραγματικά επικίνδυνοι και όχι μόνο για τα ζώα, συνήθως εφαρμόζουν παρόμοιες συμπεριφορές και προς τους ανθρώπους, ιδιαίτερα προς τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό για τους βαρυποινίτες στις φυλακές, η συντριπτική τους πλειοψηφία είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς τα ζώα πριν εγκληματήσουν κατά ανθρώπων.», τόνισε η Έφη Δόδουρα, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «ο Άργος». Έχει σημασία όχι μονάχα ο εντοπισμός και η καταστολή τέτοιου είδους περιστατικών, αλλά η πρόληψη τους. «Όσο πιέζεται η πολιτεία και δεν αποσιωπούνται τέτοια περιστατικά, τότε θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αφού συμβαίνουν καθημερινά και παντού», επισήμανε η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων». Όσο για τις αιτίες του φαινομένου, «οφείλεται σε έλλειψη παιδείας και στο γεγονός πως τα ζώα αντιμετωπίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, αλλά και από την πολιτεία, σαν στερεά απόβλητα, σαν αντικείμενα», ανέφερε η κ. Μπομπολάκη.